marți, 17 martie 2009

30.000 euro - preţul calificării la Mondialele de handbal! Dar la fotbal, cât o fi preţul?

Site-ul publicaţiei Gazeta Sporturilor informează că arbitri danezi ai partidei România - Muntenegru, contând pentru calificarea la Campionatul Mondial ar fi raportat forului contitnental o tentativă de mituire cu suma de 30.000 euro. Iată articolul integral:
"Arbitrilor danezi Martin Gjeding şi Mads Hansen le-au fost oferiţi câte 30.000 de euro, pe care i-au refuzat, pentru a ajuta naţionala de handbal masculin a României împotriva selecţionatei Muntenegru, în play-off-ul de calificare la CM din anul 2009. Publicaţia citată notează că forul de specialitate danez a fost informat imediat de încercarea de mituire de către cei doi arbitri, care a fost refuzată categoric, dar nu s-a luat nici o măsură. Gjeding şi Hansen au făcut şi un raport către EHF, iar faptul că nu s-au luat măsuri a fost explicat astfel de către preşedintele Comitetului de Arbitraj Danez, Ole F. Petersen: “Nu am văzut asta ca pe o problemă serioasă. Nu era motiv să se raporteze mai departe, când Mads (n.r. Hansen) şi Martin (n.r. Gjeding) au spus NU ofertei”. Petersen a fost contactat telefonic de către cei doi arbitri, imediat după încercarea de mită, conform afirmaţiilor din Jyllands-Posten. La rândul său, directorul Federaţiei Daneze de Handbal, Morten Stig Christensen, s-a arătat contrariat că EHF nu a acţionat în vreun fel după raportul celor doi arbitri. Preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Cristian Gaţu, a declarat, marţi: “Nu ştiu nimic despre aceste declaraţii sau acuzaţii, nu am ce să comentez. Nu am călcat în viaţa mea într-un vestiar de arbitri. Nu m-a interesat nimic, niciodată, legat de activitatea arbitrilor, nici ca jucător şi nici ca şi conducător de club sau de federaţie!”. În play-off-ul pentru calificarea la turneul final al CM din 2009, naţionala României a trecut de reprezentativa Muntenegru, cu scorul general de 56-55. În tur, adversarii au câştigat cu 31-27 (17-13), în 8 iunie 2008, returul revenind României, pe teren propriu, cu 29-24 (13-11), în 14 iunie. Informaţiile oferite de presa daneză vin pe fondul unui mare scandal pe continent, în care sunt implicate campioana Europei THW Kiel, acuzată de corupţie, dar şi un cuplu de arbitri germani, Lemme şi Ulrich, acuzaţi că au ar fi primit 50.000 de dolari pentru a favoriza câştigarea Cupei Cupelor de către ruşii de la Chehovskie Medvedi, în disputa cu CBM Valladolid" (http://www.gsp.ro/sporturi/handbal/incercare-de-mituire-a-arbitrilor-la-returul-romania-muntenegru-pentru-cm-de-handbal-din-2009-129172.html).
Dacă la handbal costă 30.000 euro o calificare la Mondiale, cât o costa la fotbal, sport în care se învârt mult mai mulţi bani?!?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu