miercuri, 25 august 2010

Deşi nu poate dormi, totuşi pelerin la Mecca nu va fi!

Pentru o discuţie, pe arbitrul Ion Crăciunescu merită să-l cauţi telefonic şi în... Peninsula Arabiei. La saudiţi. Dintr-o cameră a luxosului "Hotel Intercontinental" - rezervat, de organizatori, "cavalerilor fluierului" deoarece, delagaţiile reprezentativelor participante la "Cupa Regelui Fahd", au fost cazate în altă parte, la "Hotelul Marriot" - vocea lui e, ca întotdeauna, amabilă..Chiar că aşteptam un "fir" de la "Gazetă"...
"La mulţi ani" din partea noastră şi a celor ce ne citesc, atât pentru Noul An, cât şi pentru Sfântul Ioan. Toate bune, pe 1995, şi colegului, nu numai de cameră, Ilie Coţ!
Vă mulţumesc! În primul rând, evident, pentru urări. Apoi, deoarece fiind cei dintâi care aţi făcut-o, mi-aţi adus aminte că această sărbătoare sfântă e şi ziua mea onomastică. Aproape că uitasem.
Cum aşa?
Păi, eu sunt obişnuit ca de 7 ianuarie să simt pe afară ceva ger, niscaiva zăpadă. Ca pe la noi. Ori, aici, la Ryad, e cald, cald şi... nisip... nisip.
Explicaţie plauzibilă. Să trecem, însă, la treburi profesionale. Cum e până acum, după prima etapă, actuala ediţie, a doua, a "Cupei Intercontinentale", cum mai e denumită?
Cufast mare şi rânduială excepţională. Regele Fahd, Suveranul ţării - care, cum desigur ştiţi, este şi unul din "prinţii" mondiali ai petrolului, a ţinut ca totul să iasă nu foarte bine, ci strălucit. Şi, e clar, a reuşit. În plus, atenţia pe care o acordă, personal, tuturor invitaţilor la turneu, ne copleşeşte. Altfel, în tribunele superbului stadion "Regele Fahd" din capitala Arabiei saudite, lume destulă, cu sectorul VIP-urilor bine garnisit: brazilianul Joao Havelange, preşedintele FIFA, camerunezul Issa Hayatou, preşedintele Confederaţiei africane, puzderie de oficialităţi la vârf din conducerea Regatului.
V-am "vizionat" vineri, live, pe "Eurosport". Câteva aprecieri despre partida la care aţi fost delegat împreună cu Coţ, vă rugăm.
Nigeria a obţinut un succes clar, 3-0, contra Japoniei. Africanii, zic eu, n-au forţat mai deloc. Disputa a fost simplu de judecat, fotbaliştii dând dovadă de fair-play. Da' staţi puţin, ziceaţi că meciurile se dau în direct pe "Eurosport"?! Bravo, mi-aţi dat încă un motiv de bucurie!
E bine să fii vesel la început de an. Mai ales că, pentru Ion Crăciunescu, 1995 s-a pornit chiar bine: locul 9 în ierarhia anuală a "cavalerilor fluierului", pe 1994, deci - clasament întocmit de "Federaţia pentru istoria şi statistica fotbalului" (n.r. - şi nu FIFA, cum au menţionat alţii, , organism care e cu totul altceva) - nu e de ici de colo. Apoi, "Cupa Intercontinentală"...
Aşa gândesc şi eu. Să fii în primii zece arbitri din lume, când nici n-ai oficiat la "World Cup"-ul american, e ceva!
Următoarea apariţie la... Eurosport?
Sincer, nu ştiu. Delegările la centru se fac cu câteva ore înainte de debutul întâlnirilor. Noi suntem 5 "centraşi", iar confruntări 8, incluznd şi cele două finale, de vineri, "mare" şi "mică". Oricum, un meci tot mai prind. Pe Ilie, însă, cred că o să-l vedeţi de fiecare dată.
Timpul liber?
Mişcare de întreţinere şi plimbări prin oraş. Deocamdată. Deşi există o linie de cale ferată care leagă Ryadul de Golful Persic, nu ştiu dacă o să putem ajunge acolo. Iar de un "pelerinaj" între Mecca, oraşul unde s-a născut Mohamed, şi Medina, nici atât.
În rest?
În rest, bune. Doar că de când am ajuns aici sufăr de insomnie. Cad din picioare, dar nu reuşesc să lipesc geană de geană, în ciuda faptului că diferenţa dce fus orar e mică (o oră şi jumătate în plus faţă de România). O fi din cauza căldurii. Zilnic sunt peste 20 de grade Celsius.
Deh, apropierea de Tropicul Racului...
Aşa e. Sper însă să-mi treacă... până ne-om mai auzi.
Curând! Până atunci, încă o dată, La mulţi ani!
La fel şi "Gazetei" şi tuturor celor de acasă. Cu deosebire, Ion-ilor...
Interviu publicat de ziarul "Gazeta Sporturilor", în data de 9 ianuarie 1995, sub semnătura lui Dan Cărpinişan.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu