joi, 21 aprilie 2011

Modificări la Legile jocului de fotbal, care vor intra în vigoare la 1 iulie

În urmă cu mai multă vreme, International Board - singurul organism abilitat de FIFA să aducă modificări la Legile jocului - s-a întâlnit adoptând mai mult modificări, care vor intra în vigoare la 1 iulie 2011.
Iată modificările aduse la Legile jocului:
Cu privire la Legea 1 (Terenul de joc), boardul a agreat ca liniile care nu au legătura cu fotbalul, vor fi permise pe terenurile de joc acoperite cu sufrafeţe de joc artificiale “având o culoare diferită şi foarte clar de deosebit faţă de liniile terenului de fotbal”. Această decizie a FIFA va permite disputarea jocurilor de fotbal pe suprafeţe artificiale destinate mai multor sporturi.
O altă modificare a avut loc cu privire la Legea 2 (Mingea) şi a fost aprobată de membrii IFAB. Ce se întâmplă când o minge se sparge sau devine neutilizabilă? În aceste situaţii, de regulă, jocul era reluat cu o minge de arbitru, dar s-a considerat că nu era corect în cazul în care o minge se sparge în timpul executării unei lovituri de pedeapsă. Un nou text a fost adăugat în cadrul acestei legi: “Dacă mingea se sparge sau devine neutilizabilă în timpul unei lovituri de pedeapsă sau loviturilor din punctul de pedeapsă, atunci când s-a mişcat către înainte şi înainte să atingă orice jucător sau stâlpul porţii sau bara transversală: lovitura se va repeta”.
Regula cu privire la ce va face arbitrul când o minge suplimentară este trimisă pe terenul de joc (oprind jocul numai dacă aceasta influenţează desfăşurarea jocului şi va fi îndepărtată de pe terenul de joc cât mai repede cu putinţă) a fost extinsă să acopere totul: “o minge suplimentară, un obiect sau animal”.
IFAB a luat în considerare două puncte în cadrul Legii 4 (echipamentul jucătorilor); în primul rând, modificând regula ce spune ca jucătorii care au colanţi scurţi pe sub şorturi să fie de aceeaşi culoare cu a şortului. Regula a fost extinsă şi pentru colanţii lungi (dresuri). În al doilea rând, jucătorilor li se interzice să poarte fulare la gât, deoarece pun în pericol integritatea fizică a lor şi a adversarilor.
Toate aceste precizări au fost publicate recent într-un materiale pe site-ul
arbitri.ro, unde se mai precizează că IFAB a luat în discuţie prelungirea experimentului cu arbitri adiţionali, cu tehnologia "goal-line", dar şi folosira unui sistem de comunicaţii radio înrtre oficiali.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu